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The Association Between Frequency of Food Group Consumption and Functional Disability in Older People

DC Field Value Language
dc.contributor.author김, 진희-
dc.contributor.author이, 윤환-
dc.contributor.author백, 종환-
dc.date.accessioned2014-02-10T04:47:59Z-
dc.date.available2014-02-10T04:47:59Z-
dc.date.issued2010-
dc.identifier.issn1229-2397-
dc.identifier.urihttp://repository.ajou.ac.kr/handle/201003/9261-
dc.description.abstractckground: We evaluated the association between the frequency of food group consumption and functional disability in Korean older people.



Methods: Data are from the 2005 Korea National Health and Nutrition Examination Survey. Subjects were 771 people(324 men and 447 women) aged 65 and older living in the community. Information on frequency of food group consumption was obtained using a food-frequency questionnaire and functional disability was assessed using the activities of daily living (ADL) and instrumental ADL(IADL) scales. Multiple logistic regression analyses were used to examine the association of frequency of food group consumption with ADL and IADL.



Results: Adjusting for covariates, in men, frequency of milk and their products consumption was inversely associated with IADL disability[OR(95% CI): 0.29(0.13-0.65); p for trend=0.003]. Frequencies of fish and shellfish, and beverages consumption were also inversely associated with IADL disability. In women, frequencies of vegetables, seaweeds, and beverages consumption were inversely associated with ADL disability. Frequency of legumes and their products consum- ption was inversely associated with IADL disability[OR(95% CI): 0.56(0.33-0.95); p for trend=0.063].



Conclusion: Increased frequencies of food group consumption may be protective against functional disability in Korean older people. Further research is needed to ascertain the effect of diet on physical disability in older persons.
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dc.description.abstract연구배경: 노인의 식사섭취는 신체기능장애와 관련하여 수정 가능한 중요한 요인이나, 이와 관련된 국내 연구는 드물다. 따라서 이 연구에서는 우리나라 남녀 노인별 식사섭취 중 식품군 섭취빈도와 신체기능장애의 연관성을 알아보고자 하였다.



방법: 2005년 국민건강영양조사를 완료한 65세 이상 노인 771명(남자 324명, 여자 447명)의 자료를 분석하였다. 대상자의 식품군 섭취빈도는 식품섭취빈도조사법으로 조사하였다. 신체기능 상태는 일상생활 수행능력(activities of daily living, ADL)과 수단적 일상생활 수행능력(instrumental ADL, IADL)으로 평가하였다. 식품군 섭취빈도는 3가지 수준으로 구분되어 신체기능장애의 연관성을 검정하였고, 다중 로지스틱 회귀분석을 사용하였다.



결과: 혼란변수를 보정한 상태에서 남성 노인의 경우 유류 및 그 제품 섭취빈도가 IADL 장애와 유의한 음의 연관성이 있었다[OR(95% CI)=0.29(0.13-0.65), 섭취빈도 높음(high) vs. 낮음(low); p for trend=0.003]. 또한 어패류와 음료 섭취빈도가 IADL 장애와 유의한 음의 연관성이 있었다. 여성 노인의 경우 채소류, 해조류, 음료 섭취빈도가 ADL 장애와 유의한 음의 연관성이 있었고, 두류 및 그 제품 섭취빈도가 IADL 장애와 유의한 음의 연관성이 있었다[OR(95% CI) =0.56(0.33-0.95); p for trend=0.063].



결론: 이 결과는 남녀 노인별 특정 식품군의 섭취빈도가 신체기능장애에 영향을 미칠 가능성을 시사해 주는 것으로 이의 입증을 위해서는 전향적 연구가 필요하다.
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dc.language.isoko-
dc.titleThe Association Between Frequency of Food Group Consumption and Functional Disability in Older People-
dc.title.alternative노인의 식품군 섭취빈도와 신체기능장애의 연관성-
dc.typeArticle-
dc.identifier.urlhttp://www.geriatrics.or.kr/journal/view.html?uid=12&start=&sort=Regnum-0&scale=10&key=&oper=&key_word=&year1=&year2=&Vol=014&Num=01&PG=&book=Journal&mod=vol&sflag=&sub_box=Y&aut_box=Y&sos_box=&pub_box=Y&key_box=&abs_box=-
dc.subject.keywordAged-
dc.subject.keywordActivities of daily living-
dc.subject.keywordDiet-
dc.subject.keywordDisability evaluation-
dc.subject.keywordFood-
dc.contributor.affiliatedAuthor이, 윤환-
dc.type.localJournal Papers-
dc.citation.titleJournal of the Korean Geriatrics Society-
dc.citation.volume14-
dc.citation.number1-
dc.citation.date2010-
dc.citation.startPage25-
dc.citation.endPage35-
dc.identifier.bibliographicCitationJournal of the Korean Geriatrics Society, 14(1). : 25-35, 2010-
dc.identifier.eissn2288-1239-
dc.relation.journalidJ012292397-
Appears in Collections:
Journal Papers > School of Medicine / Graduate School of Medicine > Preventive Medicine & Public Health
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Journal of The korean Geriatrics Society_14(1)_25-35.pdfDownload

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