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Surface Models of the Gastrointestinal Tract and Neighboring Structures Made from the Visible Korean Human

Other Title
한국 사람의 연속절단면영상으로 위창자관과 주변 구조물의 표면모델 만들기
Authors
박, 효석
Department
대학원 의학과
Degree
Master (2008)
Abstract
Surface models of the gastrointestinal (GI) tract and neighboring abdominal structures can be opened and rotated in a real time, which is helpful to understanding anatomy of digestive system. However, we could not find objective surface models made from the serially sectioned images. In order to make the surface models, whole length of the GI tract was outlined in the serially sectioned images of the Visible Korean Human; the outlining was supported by the enhanced technique of filtering and interpolation. Subsequently, highly curved GI tract was divided into several parts, and each part was surface reconstructed and united with one another to acquire a surface model of GI tract. Likewise, about 100 surface models of other neighboring structures were prepared. The surface models are expected to encourage other investigators to develop medical training systems such as virtual abdominal operation. Additionally, the improved technique of outlining and surface reconstruction is expected to inspire other investigators to easily make their own surface models from other serial images.

위창자관과 주변의 배 구조물의 표면모델이 있으면 실시간에 골라보고 돌려볼 수 있어 소화계통의 해부학을 이해하는데 도움이 된다. 그러나 정확한 표면모델을 연속절단면영상으로는 만들 수 없다. 위창자관 전체의 표면모델을 만들기 위해 한국 사람의 연속절단면영상에 테두리를 그렸다. 테두리 그리는 것은 필터링과 보간의 도움이 컸다. 그 다음에 꺾임이 큰 위창자관은 몇 부분으로 나누었다. 각 부분별로 표면재구성한 다음 각부분을 합쳐서 하나의 위창자관 표면모델을 만들었다. 또한 107 개의 주변 구조물을 마련했다. 표면모델은 가상수술과 같은 의학교육시스템을 발전시키는데 도움 될 것으로 기대된다. 더욱이 이 연구에서 만든 테두리 그리는 방법과 표면재구성하는 방법을 널리 퍼뜨리면 다른 연구자가 더 쉽게 연속절단면을 써서 표면모델을 만드는 데에도 도움 될 것이다.
Keywords

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Theses > School of Medicine / Graduate School of Medicine > Master
Ajou Authors
박, 효석
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