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Anti-inflammatory effect according to the maturity of Kimchi in obese patients

Other Title
비만 환자에서 김치 숙성도에 따른 김치의 항 염증작용 규명
Authors
안, 소연
Degree
Master (2011)
Abstract
목적: 비만환자를 대상으로 김치의 섭취 및 숙성정도에 따라 비만, 지질대사 및 염증 지표의 변화에 차이가 있는지를 규명하였다.

연구대상 및 방법: 체질량지수>25 ㎏/㎡인 비만환자를 연구대상으로 하였다. 연구참여자들은 2주간 김치 및 다른 발효음식물을 전혀 섭취하지 않는 전처치 기간을 가진 뒤, 무작위로 두 군으로 나뉘어 각군은 생김치와 숙성김치를 1개월간 섭취하고 1개월간 wash out 기간을 가진 후 1개월간 각군은 숙성김치와 생김치를 서로 바꾸어 섭취하였다.

결과: 총 22명의 비만환자가 연구에 참여하였다. 남자가 7명(31.8%), 여자가 15명(68.2%)으로 평균 연령 38.6±8.5세, 평균 체질량지수는 27.7±2.0㎏/㎡였다. 신체 계측에서는 김치섭취전과 비교하여 생김치 섭취군이나 숙성김치 섭취군 두군 모두에서 체중, 체질량지수, 체지방량이 의미 있게 감소하였고, 숙성김치군에서는 허리엉덩이둘레비도 의미 있게 감소하였다. 생김치와 숙성김치 섭취 전 후의 변화량 비교는 숙성 김치 섭취후에는 생김치섭취후와 비교하여, 체지방, 수축기혈압, 이완기혈압이 의미 있게 감소한 것을 알 수 있었다. 공복 및 식후 30분, 식후 120분의 혈당, 인슐린, C-peptide 변화를 조사한 결과 숙성김치 군에서 김치섭취전과 비교하여, 공복혈당 및 공복 인슐린이 의미있게 감소하였다. 생김치와 숙성김치 섭취 전 후의 변화량 비교는 숙성김치 섭취후에는 생김치섭취후와 비교하여, 공복혈당이 의미있게 감소하였고, 공복인슐린은 감소하는 경향을 보였다. 숙성김치군에서는 김치섭취전에 비하여 섭취후에 콜레스테롤, MCP-1, Leptin이 의미있게 감소하였고, 생김치군에서는 김치섭취전에 비하여 섭취후에 중성지방, adiponectin, E-selection이 의미있게 감소하였다. 생김치와 숙성김치 섭취 전 후의 변화량 비교는 숙성 김치 섭취후에는 생김치섭취후와 비교하여, 총콜레스테롤이 의미있게 감소하였고 혈청 렙틴은 감소하는 경향을 보였다

결론: 약 4개월이라는 길지 않았던 이번 연구의 결과에서도 비만 환자에서 김치의 섭취가 대사증후군과 관련된 많은 요인들 (체중, 체질량지수, 허리엉덩이둘레비, 체지방량)에 긍적적인 효과를 보였다. 또한 생김치군에 비하여 숙성김치군에서 수축기 혈압, 이완기 혈압, 체지방 및 공복혈당, 총 콜레스테롤이 의미 있게 감소하였고 인슐린 저항성 지표인 공복 인슐린과 혈청 렙틴은 감소하는 경향을 보였으며 이러한 바람직한 차별적인 결과는 김치 숙성도의 차이에 따른 효과에서 기인한 것으로 생각된다.

Background: The effects of Kimchi on obesity, lipid metabolism, and anti-inflammation according to the maturity of Kimchi that was studied in obese patients.

Materials and methods: Twenty-two obese patients, who’s BMI (basal metabolic index) was over 25 ㎏/㎡, did not have any fermented food including Kimchi for 2 weeks. The 22 patients then were randomly ordered two 4-week diet phases that were separated by a 4-week washout period (cross-over design). During each diet phase, the subjects consumed either fresh Kimchi or Kimchi ripened for 10 days (fermented Kimchi).

Results: The 22 obese patients included 7 males (31.8%) and 15 females (68.2%). Mean age was 38.6±8.5 year-old and mean BMI was 27.7±2.0 ㎏/㎡. In both groups, body weight, BMI, waist to hip ratio, and body fat percentage were decreased after ingestion of Kimchi. The net difference in the systolic blood pressure, diastolic blood pressure, % body fat, fasting glucose, and total cholesterol of the fermented Kimchi group was significantly lower than that of the fresh Kimchi group. In aspect of insulin resistance, decreased trend of fasting insulin and leptin were shown after ingestion of fermented Kimchi compared to fresh Kimchi.

Conclusions: In this 4-month-experiment, ingestion of Kimchi showed positive effects on various factors associated with metabolic syndrome (weight, BMI, waist to hip ratio, body fat percentage). Even more, positive effects including decreased systolic/diastolic BP, % body fat, fasting glucose, total cholesterol, and decreased trend of fasting insulin and leptin were shown after ingestion of fermented Kimchi compared to fresh Kimchi. These results suggest that maturity of Kimchi may have a different effect on obesity, lipid metabolism, and inflammatory process.
Keywords
김치숙성도항염증작용KimchiAnti-inflammatory effectobese patients
Appears in Collections:
Theses > School of Medicine / Graduate School of Medicine > Master
AJOU Authors
안, 소연
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